AKTUELNO

Direktor Kanecelarije za KiM je istakao da protivnici ove ideje nemaju nikakav argument, da im je cilj samo napad i omalovažavanje uspeha koji je postignut.

Predsednik Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić istakao je važnost unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji i to da Srpska napredna stranka podržava ovu ideju.

- Srbiji ne odgovara da bude u stalnoj defanzivnoj ulozi, već je bitno da pozicija bude aktivna, da izlazimo sa našim predlozima za uređenje, bez odricanja od državnih i nacionalnih interesa. Kroz razgovor želimo da osnažimo kapacitete Srbije za rešavanje problema koji je vrlo kompleksan – istakao je Đurić gostujući u Jutarnjem program Televizije Pink.

Foto: TV Pink

Kako je dodao, Srbija mora da sagleda svoje interese, ali i tuđe, kako bismo znali šta da očekujemo.

- Predstoji nam ozbiljan rad, jer guranjem problema pod tepih ne postižemo ništa. Naša obaveza je da vodimo brigu i borimo se za interese svih Srba na KiM – rekao je Đurić.

Kako je istakao, Srbija hoće da, ako treba, napravi sporazum sa Albancima, ali on mora da zadovoljava i srpske i albanske interese.

Pročitajte još: Vučić: Unutrašnji dijalog o Kosovu je odlučujući za budućnost Srbije, do rešenja VRUĆE GLAVE I HLADNOG SRCA

- Treba da nađemo nešto čime smo podjednako zadovoljni, a ne da nešto lomimo preko kolena. Srbija je dosad uspela da zaštiti svoje građane i učini da nijedan ne pogine u južnoj pokrajini. Pobeda je zapravo opstanak Srba na KiM, i želim što više dece u dvorištima kuća i škola – rekao je direktor Kancelarije.

Govoreći o ratnim zločinima, on je rekao da oni neće zastareti, te da će kad-tad pasti u ruke srpskog pravosuđa, jer je Beograd sačuvao dokaze.

O kritikama Vučićevog predloga za otvaranje unutrašnjeg dijaloga, Đurić je rekao da ga “fascinira da neko napada predsednika, jer je nekoga pozvao na razgovor”.

- Oni nemaju argumente ili bolje rešenje, a to je zato što nemaju ideju šta bi trebalo uraditi. Takvi ljudi nemaju pojma u kojem bi pravcu vodili državu, samo znaju da napadaju – istakao je Đurić.

Foto: TV Pink

Oni koji napadaju, kako je dodao, imaju političke razloge za to, a to su pre svega Vučićevi protivnici na čelu sa Aleksandrom Rodićem, Sašom Jankovićem i njihovim medijima.

Kad pomenusmo Rodića, zanima me kako su dobili milione evra iz Razvojne banke Vojvodine od žutih vlasti, a nisu vratili ni dinara. Počeli su da reketiraju, a kada nisu dobili novac, počeli su da napadaju i to rade već 60 dana. Dok Srbija živi teško, dok građani vraćaju dugove prethodne vlasti, oni ne odgovaraju za milione evra državnog novca koji su uzeli, jer, podećam vas, to je državna banka. Sada kad im je ponestalo novca i kad ne mogu da ga povrate, Vučić je najgori na svetu. Ovo je posao za pravosudne organe Srbije. Licemerno je što međunarodna zajednica ima dvostruke aršine - Han čestita Ani Brnabić, a onda kaže da su medijske slobode uskraćene. E, pa gospodine Han, zainteresujte se za to ko je finansirao medijsku hobotnicu "Kurir" i onda ćete imati pravu sliku medija u Srbiji. Nemojte paušalno da kritikujete one koji Srbiju vode boljim putem.

#Aleksandar Rodić

#Kancelarija

#Kosovo

#Marko Đurić

'